21.1.09

bland djungel och urskog

10 jan
Vi vaknade i huset med det roda koket och rosa/bla toaletten. Pa formiddagen kom vi ivag och gjorde point Elisabeth track, en fin vandring langsmed stranden. Nar vagorna slog mot klipporna lat det som aska eller som bastrummor. Tillbaka till huset och kaka lunch sen forbereddes picnic. sa nar de bada kommit hem fran jobbet akte vi ivag till rapahoi beach. Galet! Vattnet hade slipat miljontalsstenar och berghallarna stack upp ur marken. Vi korde vidare och at upp var picnic pa en rastplats. Fran vagen borjade vi klattra upp pa mount goerge. smetigt varre langst en liten stig. men nar vi kom upp var det deffinitivt vart det. utsikten var magnifik!

11 jan sondag
Formiddagen fordrev vi med att aka till turistbyran och boka en glaciartur. Vi kopte aven en ny lampa till var blinkers samt sakringar for att laga var radio. Tyvarr lyckades vi inte med radion sa den svenska jukeboxen far halla lada ett tag till. Efter lunch lamnade vi Greymouth och korde soderut. mot glaciarer! Vi stannade i byn okarito som jase tipsat om och slog upp vart talt. Vi gjorde en kortare vandring och fick se snokladda berg i fjarran innan vi tillagade var middag. Innan det borjade skymma tog vi vara ficklampor och gick ivag pa kiwispaning. Efter att ha lekt olika ordlekar pa en bank var det tillracklgt morkt. Sa tyst vi kunde smog vi fram i morkret. vi kunde hora bade honan och hanen men de holl sig undan. Vi kan medge att vi hatar sandflugor!

12 jan mandag
Linnea saknar patrik sa att det nastan gor ont! Vi vaknade efter en kallnatt och efter frukost skjutsade mick och pip in oss till franz josef, sjalva skulle de paddla kajak och vi bestiga glaciar. vilket vi ocksa gjorde. Det ar synd att vissa inte forstar sina begransningar, typ tjocka australiensare. Det ar anda tufft att vi varit pa en glaciar omgiven av regnskog. Pa glaciaren fick vi lana gangor och spikskor och ga pa uthuggna issteg. vi pressade oss igenom en istunnelspricka innan vi klattrade nedat igen. Efter att ha blivit upplockade igen akte vi vidare till glaciaren Fox och tittade innan vi slog upp talten vid nattens camping. Dar lagade vi mat i ett hav av sandflugor. Nu nar vi ska sova later det som om det duggregnar, men det ar bara sandflugor som stortar mot taltduken och forsoker ta sig in...

13 jan tisdag
Vi vaknade med taltduken helt svart av sandflugor. De ar hemska! sa vi flydde sa snabbt vi kunde mot wanaka igenom Haast pass. Helt underbart landskap med gigantiska berg med snokladda toppar och langa vattenfall overallt! Dagens vandring blev till Rob Roy Glacier, en vandring i tokigt varmt vader. Vi har sagt det forrut och sager det igen, helt underbart! Nar vi kom upp till utsiktsposten sag vi glaciaren underifran med vattenfall spirande ner for bergkanten. Svart att beskriva i ord. Sa korde vi in till Wanaka och lyxade med Falafel, kebab, fish and chips och hamburgare. en var forstass och ni kan ju gissa vem som at vad... Sen somnade vi gott i vara talt utan sandflugor!

14 jan onsdag
Ryktet har kommit till Nya zeeland: Grattis maria och mattias till er lilla flicka! /Linnea
Lamnade Wanaka och korde mot Queenstown, Vi stannade och kopte frukt dar Mick jobbade med att plocka korsbar for typ 5 ar sen. vi inhandlade bland annat just korsbar, aprikoser, persikor och nektariner.

Pa vagen straxt innan Queenstown stannarde vi i Arrowtown dar vi var lite kulturella och tittade pa hur kineserna bodde nar de vaskade efter guld. inga stora hus precis. Efter att ha provianterat lite mer mat akte vi mot Glenorchy. Dar sprang vi passande nog pa Foxy's Cafe. Sen gick vi borjan av Rotburn track, hade vi forstatt hade vi kommit till Milford sound nagra dar senare.. Inatt ska vi bo pa en doc camp vid Moke lake. Maste vara den vackraste campingen vi bott pa hittills med basta badet. tre meter djupt, klart vatten ner till botten och varmt.. Sa nu har vi precis badat och atit middag. Vi har lite problem att fa Mick matt, vi lyckades nastan ikvall men hans mun trottnade pa att tugga innan magen var full. kan inte vara latt! :)

15 jan torsdag
Vaknade av att kossorna muade sa att det ekade mellan bergen. Kajsan startade dagen med ett dopp. Vackert! Mot Queenstown dar vi gjorde en shoppingrunda och kollade in centrum. Sen fyllde vi tanken och korde vidare mot Te Anau. Val framme checkade vi in pa ett backpackers eftersom vi inte vill packa ihop blota talt i morgon bitti. Vi gick en promenad, at glass och softade under kvallen. Det ar intensivt att vara pa resande fot.. haha

16 jan fredag
Klockan ringde 05.20. Morkt ute men det regnade inte annu. Vi korde mot Milford Sound. Pa vagen dit stannade vi vid Mirror lakes. Nar vi kom narmare Milford borjade det regna. Vi var dar en timme for tidigt sa for att inte bli uppatna av sandflugor satt vi i bilen och spelade kort. Regel nr 1, var aldrig ute pa resande fot utan en kortlek! vi har varsin for sakerhetsskull ;)
Pa baten fick vi "gratis" frukost och vi frossade i rostatbrod och goda flingor. Sen stod vi pa dack och njot av Milford sounds. Gigantiska berg som stupar ner i fjordar. Maktigt! och som tur var regnade det ju sa massa vattenfall som strommade ner for bergssidorna. Det regnar mellan 7-8 meter har pa ett ar. Endast tva vattenfall ar konstanta da resten ar regnvatten som strommar ner. Vattnet ar 80-150 meter djupt och de forsta 6 metrarna ar sotvatten dar vissa fiskar lever, under ar det saltvatten med en annan flora och fauna.
Regnet vrackte ner nar vi kom tillbaka till hamnen. Enligt kaptenen hade vi fatt dagens basta tur pga vadret. Det kan alltsa lona sig att ga upp pa morgonen? Sen korde vi till Winton och sov natten hos Pips kompis. Pa kvallen gjorde vi hemmagjord pizza (ine honshuset style men god anda) utan pizzasallad da vi inte lyckades overtala Pip att det gar att ata riven kol med vinager och olja!?

17 jan lordag
Grattis Ewe. Efter att ha halsat pa Libby fran igar inne i Invercargill (varldens sydligaste stad) akte vi till Bluff (pa sanning) Efter ett foto vid skylten akte vi vidare till Catlins. Nu har vi varit nordligast pa nordon och sydligast pa sydon. Vid Curio bay stannade vi till vid och sag gulogda pingviner och en fossilskog. Nagra pingvinungar hade fortfarande sin pals kvar. Vi stannade aven vd Niagara fallen och fikade vid ett mysigt fik. vitloksbrod brownie och glass! Tillsist anlande vi i Papatowi dar vi bor hos nagra vanner till dem vi seglade med. eller vi bor i deras sommarhus... Fantastisk utsikt!

18 jan sondag
Vi vaknade av at katten trampade pa oss och mjauade. solen sken trots det utlovade regnet. efter att ha planerat dagen drog vi ivag. forsta stoppet var en buss full av roligheter, olika uppfinningar att kika pa och knappar att trycka! taket var tapetserat av kretskort. Linnea gillade stallet skarpt. Efter det vandrade vi i nagra timmar och hann tillbaka innan regnet kom. Efter lunch borjade vi lagga pussel! sen akte vi till cathedral caves, stora grottor i klipporna vid havet. vi blev blota och det var inte vart pengarna! Sen vandrade vi upp till Mc leans fall, valdigt vackert. pa kvallen la vi pussel och at fiskburgare.

19 jan mandag
Det regnade sa vi blev innomhus och la pussel till sen eftermiddag. nar val regnet lattat nagot begav vi oss till Matai falls och Purakanui falls, vi hittade ett sjolejon pa Surat bay och kollade laget i byn Owaka. Nar vi kom tillbaka gick Linnea och Mick pa upptacksfard och Linnea blev nastan uppaten av en sal som dok upp fran ingenstans (lag och vilade pa klipporna). Kajsa och Pip kokade soppa och sen la vi pussel hela kvallen.

20 jan tisdag
REgnet forsatter och vi avslutade det tredje tusenbitars pusslet pa tre dagar. sen lamnade vi the catlins for Dunedin. Staden ar uppbyggd pa kullar och uppfarten till huset dar vi ska bo var valdigt brant sa bilen fick parkeras pa gatan da den inte kom upp! Gott att vara tillbaka i verkligheten igen med TV (inte haft sen jul), internet och tackning pa mobilen.

21 jan onsdag
hemma om 2 manader. efter lite internetprat med pojkvan och syster var det dags att ta tag i dagen. Forst ut var Cadburys chokladfabrik. det luktade choklad anda ut pa gatan! Efter en rundtur i fabriken och et stopp i affaren hade vi fyllt upp veckans chokladkvot! Efter det begav vi oss ut pa shopping tur i Dunedin, Pip pluggade sitt forsta ar pa univeritetet har... Vi besokte aven den botaniska tradgarden, den forsta pa denna resan, kajsan nojd! Sen akte vi ut pa Otagohalvon. istallet for att se albatross och fler pingviner sag vi fler sjolejon. de ar ratt maktiga djur!

Inga kommentarer: