10.1.09

Sydon

28/12 sondag
Uj! 0420 ringde klockan och efter gruppfoto och frukost rullade bilen 40 min senare mot farjan i Wellington. Vid 11-tiden la vi an i Picton pa sydon, passagen in i Queen Charlottes Sound va fantastisk! Efter att ater sammanstralat med jimmy och handlat begav vi oss ivag. Tillslut hamnade vi pa kenepuru head, en campingplats i kenepuru Sounds. Vi akte ivag och badade och kopte glass. Det var en varm dag. Pa kvallen gick vi en promenad och jimmy plocka en midsommar bukett. Vi lekte Puh-pinnar i en back och tittade pa stjarnor coh satelliter innan vi krop in i talten. Linnea plus Kajsa i ett talt, Pip och Mike i ett och Jimmy utanfor:)

29/12-08 mandag
Idag besokte vi Sounds fun day, vilket va vi och lokalbefolkningen. Alla korde pickup utom vi. Vi hoppade hopp-borg, kakade lunch och lekte kull. Se begav vi oss till en strand, vattnet va svinkallt men luften galet varm. Efter det proppade vi i oss jordnotssmor och sylt och begav oss ut pa langvandring. Vi besteg Mt Stoke, en stigning pa over 600 meter. Vilket vi gjorde pa 3 timmar t.or. Utsikten va enorm och pa vagen upp vandrade vi igenom Nothofagus-skogar, trollskogskansla! Mike har lart sig rakna till 10 pa svenska. maten pa tarngakoket valte och en radda-maten-auktion inledes eftersom vi alla va hungriga efter vandringen. Kvallen avsultades med en ol pa strandkanten medan solen sakta gick ner bakom bergen.

30/12 -08 tisdag
Idag korde vi in mot Nelson. Pa vagen stannade vi vid Pelorius-bridge och simmade i strommen. Efterat at vi paj och glass. Efter att ha instalerat oss i Jo och Chris bat i nelson gick vi in till stan. Efter ett obligatoriskt besok pa I-siten (turistinformationen) letade vi upp the swedish bakery. har inhandlade vi hallongrottor, chokladboll och pepparkakor. Dock va kanelbullarna slut och de hade varken lussekatter eller glogg. Konstigt att snacka svenska med expetiden. Pa kvallen satt vi pa batens dack och tittade ut pa blankande fiskstim och at vattenmelon..mm Kajsa och Linnea fick dela dubbelsangen i foren, sa dar lag vi och tittade pa stjarnorna innan vi somnade.

Nyarsafton
Kl ringde 0720 och sa vardet dags att lamna nelson. vi packade det lilla utrymmet som fanns kvar i bilen med mat och korde mot marahau. dar lamnade vi bilen ch vandrade en bit langs med stranden. Pips farbror med fru och tva soner har en segelbat som vi ska fa folja med i nagra dagar. De motte oss med gummibat. nar vi kom ivag med baten blev Kajsa stucken av nagot, typ bi/geting? sa nu ar hennes finger tjockt som en prinskorv. Vi tog gummibaten in till land oc vandrade upp till cleopatras pooler dar det fanns en naturlig rutschkana. men vattnet var lite kallt. vid middagen valte kajsa ut maten i knat. om 2008 slutar sahar kommer 2009 bar bli battre... 12-slaget firades med champagne ute pa baten under en stjarnklar himmel medan nagon pa en o langre bort skot fyrverkerier for fullt. annu en once in a lifetime erfarenhet. gott nytt ar!

1 jan 09
kanon dag! vi sov ut och kajsa vaknade ingosad i linneas arm. efter frukost akte vi vidare och tittade pa salar som lag och rullade i vagorna. aven blapingviner (korora?) . Vi stannade till i Barkbay dar vi paddlade kajak in till en lagun och paddlade surfbrada till ett vattenfall, och da kom en delfin och lekte med oss. Vi testade vindsurfing vilket var skitsvart och spelade beachvolley med nat och allt. Efter lunch tog vi en nytur med kajakerna till mosquito bay vilket la bredvid, inga myggor dar trots namnet! ;)
Jimmy och Pips kusiner dok senare efter scollups vilket antagligen blir middag imorn. adeleisland blev vart slutstopp denna dag. dar gick vi iland och grillade till middag och hade marschmallows till efterratt. bate ar for ovrigt 43 fot lang... om det sager er nat..

2jan -09
vadret sag inte helt hundra ut pa morgonen sa vi akte ut for att titta efter pingviner med gummibaten. tyvarr sag vi inga just har men sag senare pa eftermiddagen. Vi klarade oss ran regnet sa efter att ha atit lunch i en vik for vi vidare till en annan vik. dar paddlade vi in med kajakerna och lekte i tidvattnet som strommade ut fran en lagun. Linnea paddlade pa surfbradan in och sag ut som tarzan pa vagorna! Sen akte vi ut pa havet, spande upp seglet och fiskade. kvallsmaten var fixad! Vi la till vid adeleisland igen for att roka fisken pa stranden. vi at en supergod middag med vitlokbrod, tortillas, rokt fisk och sallad. Pips kusin skriker i somnen sa vi har haft roligt pa natterna. Han langtar bland annat efter blue cheese..:)

3jan
Vi vaknade av att motorljudet var i fullgang och vi var pavag norrut. Linnea som blev "lite" sjosjuk fick forst styra baten for att sen sitta vid relingen och mata fiskarna med sin frukost... mumma! Kajsa fick ocksa styra baten men klarade sig fran att bli sjosjuk. Efter lunch lamnade familjen av oss i muttom cove och vi packade sa mkt mat vi kunde fa ner i vara ryggsackar. Linnea trillade ut ur gummibaten och blev blot eftersom hennes ryggsack var for baktung.. Inte hennes dag!
Sen vandrade vi over berget till Whariwharangi bay till en stuga dar vi ska sova i tva natter. vi badade i havet vilket var skitkallt. Vi ar numera bruna som ograddade pepparkakor och jimmy med glasyr pa (tokmycket solkram).

4jan
medan alla andra i hyttan vaknade jattetidigt och inte alls verkade bry sig om att vi hade sovmorgon sa langtade vi lite tillbaka till segelbaten. och efter en natt med ett antal fler sandflugsbett at vi konsververad frukt med H-mjolk till frukost. Sen gjorde vi en 2 timmars vandring till seperation point, dar lag det salar och solade och nagra simmade runt i vattnet. v kom valdigt nara de vilda salarna och de luktade... inte gott! sa himla sota de ar med sina labbar! Pe eftermiddagen tankte vi vandra en annan tur men da kom vara vanner med segelbaten in till stranden dar vi bor. sa vi pddlade lite kajak och vindsurfade lite till istallet. middagen lagade vi pa stranden i solnedgangen. Idag har Mike lart sig saga, jag gar over berget och viken heter seperation point. han ar jatteduktig!

5 jan mandag.
vid 9tiden blev vi upplockade av segelbaten. vi seglade till awaroa bay dar vi halsade pa nagra vanner till fam mc veagh. sen gick vi vilse i en labyrint av buskar men hittade tillslut ut. efter ett dopp i havet( som var varmt) seglade vi vidare till bark bay. Tillsammans med familjen vi traffat tidigare och Jo och chris. att vara 15 pers pa en bat blir varmt. men utanfor lekte en delfin och mick snackade svenska efter att ha intagit en rom och cola. Scollups till middag. de kostar ca 2dollar styck i affar tydligen.. En mycket trevlig middag som avslutades med varmchoklad och kortspel. och hur ar ordspraket, glad som en larka, pigg som en larka. big problems! Grattis pa fodelsedagen Peter g och namnsdagsbarnet Hanna (linnea)

6jan tisdag
en total forflyttningsdag. Vi vaknade pa baten oc var nu pavag tillbaka till byn dar vi parkerat bilen. Vi seglade pa riktigt men vinden var lite dalig sa motorn fick hjalpa till. Under farden badade Linnea och pojkarna efter en lang lina efter baten. Kajsa fick klattra upp i masten och ta fina kort. sa efter manga turer kom vi alla iland tillslut. och eftersom vi fatt en lftare pakopet blev vi formanga i bilen. sa kajsa och Linnea satt kvar pa parkeringen med all packning medan de andra for till Nelson. Vi sa alltsa hejda till jimmy for sista gangen oc vantade sen i 4-5 timmar. Nar Pip och Mick kom tillbaka at vi varldens godaste burgare pa the fat tui. sen korde vi over berget till Pohara dar vi slog upp vart talt pa en camping. stprsta icke-o-ringen campingen vi har sett!

7 jan -09
Vi har nu bada slagit nytt personligt rekord i ofrashet. Startade morgonen med en varm dusch, vilket var forsta gangen pa 7 dagar. Sen for vi till en sandvall, som ar 25 km lang och 1 km bred. Vadret va lite mulet sa vi sag inte hela, men utsikten va anda helt grym! Vi vandrade ut till sanddynor med haftiga klippor och gick upp till en fyr. Sa plockade vi upp Micks kompis Jasmin som foljde med oss under dagen. Vi letade upp nagra grottor men man var tvunegn att boka tid, sa vi akte vidare till nz aldsta affar. Sen till en gammal hangbro, dar Mick och Jasmin badade och vi andra njot av tillvaron. Pa vagen tillbaka till campingen stannade vi vid mussel in och provade nz-cider gjord pa Feijoe-frukter, den va riktigt sur sa vi fredrar den svenska. Vi krockar med folk nar vi hanldar eftersom de har vanstertrafik nar de gar ocksa...

8 jan-09 torsdag
Vi startade dagen med att bestiga ett berg i utkanten av pohara. Eftersom det var tokvarmt i luften badade vi i havet nar vi kom ner igen. Sen akte vi till Takaka och at lunch pa wholemeal cafe. Vi fonstershoppade och det fanns sa mycket snyggt! Vi plockade jasmin igen och for till Pupu springs, vilket ar kallor i marken dar det bubblar upp farskt och klart vatten. Sen for vi och badade igen coh at glass. Vi ar beachbums... vara klader dranktes i tidvattnet som rullade in medan vi badade..riktigt klantigt! Pa eftermiddan klurade vi pa hur vi ska fa in allt vi vill pa de dagar vi har kvar pa sydon..allt loser sig! En dag med galet fint och varmt vader..-19grader i linkoping..mohaha

9 jan-09 fredag
Kl ringde 0600 am och daggen lag forfarande som ett tacke over talten. Vi lamnade pohara for vastkusten. Snirkliga vagar och pa toppen pa begren korde vi in genom molnen. Staderna bestod i basta fall av 2 hus, men ibland bara en vagkorsning men anda markt som stad pa kartan. varfor? Vi at pannkakor till brunch, Linnea at Foccacia. Asdyrt men gott. Efter vagen stannade vi vid fox river och gick genom en grotta vid vattnet. Vi gjorde en kortare vandring till och sen vidare till pannkaksklipporna i Punekaiki. Vagorna va inte tilrackligt hoga for att det skulle spruta vatten men stenarna va coola anda. Sen eftermiddag kom vi fram till Greymouth, en liten stad. Har ska vi bo i 2 natter hos Britney och Jose. Pa kvallen gick vi till ett vattenfall och pojkarna badade. Det borjade regna. Vi fick smaka hemmagjord ol, vilket smaka mer lime an ol..och sen kaka vi 3-ratters pa en supermysig restaurang. Det va typ det goaste Kajsa atit! Huset vi bor i har ett rott kok och en rosa/bla toalett...Vi ar nu helt overtygade att vi vill ha varsitt rott kok nar vi blir stora.

Inga kommentarer: