28.5.07

If you dreamt it -you can do it!

saxat ur sydsvenskan

De bekväma musikerna avancerar

Senast uppdaterad 25 maj 2007 23:30

Hobbyduon kommer alltid att välja sina vanliga jobb, men ep-inspelning i USA lockar.
Josef tycker att han spelar i världens bästa band, Esbjörn tycker mest att det ska vara bekvämt att vara musiker. Tillsammans har de shoegazeduon Oh! Custer, vars nästa projekt är att ge ut en ep på ett amerikanskt skivbolag.


Josef heter Davidsson i efternamn och Esbjörn heter Kjell. De lärde känna varandra när Josef jobbade som bandbokare och Esbjörn som dj-bokare på Blekingska nationen i Lund. Egentligen är de inte som andra musiker, om man med det menar människor som är beredda att sälja om inte sin själ, så åtminstone en stor del av sina tillhörigheter för att få ägna sig åt musiken.
Oh! Custer bildades på Emmabodafestivalen där Esbjörn Kjell och Josef Davidsson bestämde sig för att göra musik själva. Deras första mål var att få spela på samma festival året därefter, vilket de lyckades med. Nästa blir att ge ut en ep på ett amerikanskt skivbolag. Foto: Ingemar D Kristiansen

För om de blev tvungna att välja mellan att vara musiker på heltid och att lönearbeta som alla andra, skulle de utan tvekan -välja det sistnämnda.
– I slutändan kommer vi alltid att välja våra vanliga jobb, säger Esbjörn. När andra pratar om att det är jätteroligt att få åka på turné och spela, så ser jag det mer som en potentiell semester. – Ja, det är en vidrig miljö, säger Josef. Det går inte att leva som musiker i Sverige om man inte är ett band som typ Kent.

Oh! Custer kommer kanske istället i tredje eller fjärde hand och fungerar mest som ett socialt projekt. Det var även lite så det började, på Emmaboda-festivalen för två år sedan. Josef och Esbjörn var där tillsammans, lyssnade på de andra banden och kom överens om att de kunde göra det lika bra själva. Och så gjorde de det.
– Målet då var att få spela på Emmaboda året efter och det lyckades vi med, säger Josef.De är inte heller som andra musiker, om man med det menar människor som harvar på i replokalen i åratal för att så småningom få spela live och eventuellt spela in sina låtar. De har inte ens en replokal.
– När vi började göra musik hade vi bara en gitarr och en plastmick så vi kunde inte spela samtidigt, säger Esbjörn. Då var den ena tvungen att spela in först medan den andra väntade. Det är därför våra låtar är ganska korta också, det var tråkigt att vara den som väntade.
– Vi repar nästan bara när vi får spelningar, säger Josef. Det är Esbjörn som står för mest text och musik, Josef har hand om gitarrslingorna. Esbjörn säger att han skriver mycket om gemensamma intresset naturen. Något som blir tydligt när vi promenerar tillbaka genom Botaniska trädgården efter intervjun, de väljer den slingrigaste vägen, på de små grusstigarna mellan alla blommor.
– Texterna handlar också mycket om ensamhet, ömkan och vemod, självupplevda grejer och vad som kunde ha hänt om man inte hade varit så feg, säger Esbjörn.Deras musik kan beskrivas som gitarrbaserad shoegazepop med mycket reverb på sången. Josefs version är att han alltid velat låta så, enligt Esbjörn blev det bara så de kom att låta.
– Vi bildade bandet mitt i hela neodiscovågen och då var sådan här musik jävligt ute, säger Josef. Men nu börjar det komma en motreaktion.Vilket bland annat märks i USA, en kille på Nebraska-baserade Series Two Records hörde några Oh! Custer-låtar på internet och nu ligger ”Post” och ”Your Name” på skivbolagets egen Myspace-sida. Det är även det bolaget som ska ge ut bandets ep så småningom. Det är bara lite pillande med inspelningen och en del jobb med omslaget kvar.De skulle gärna ha ett svenskt bolag också och helst någon som bokar spelningar åt dem, för att göra det hela lite enklare, mer bekvämt. Förhoppningsvis blir det även en del turnerande framöver, kanske i USA.
Vem är det som lyssnar på Oh! Custer?
– Medelklassbarn mellan 20 och 35, säger Josef. – Den som lyssnar noga, vår musik är inte så lättsmält, säger Esbjörn. Om jag hade hört oss så hade jag velat lyssna. Och Josef hade tyckt att det lät skitbra.

Sidan är utskriven från: sydsvenskan.se
© Sydsvenska Dagbladet Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.Eftertryck eller annan kopiering förbjuden


(mitt huvud gör mindre ont idag, jag hostar knappt alls och imorn ska jag äntligen få träna! Dessutom har jag köpt sommarens skönaste shorts, och de var alldeles för dyra!)

1 kommentar:

Anonym sa...

Så du bloggar om ditt huvud. Hmmm kan det vara för mycket av nåt eller för lite av nåt? Ta det lugnt i Finland ty Koskenkorva Cola kan stiga dig åt huvudet och då går det åt skogen:-)